Weeshuis Don Bosco

Voor het overlijdensbericht van Percy’s vader:

Sinds 1990 zamelt Percy Rüben geld in voor het weeshuis Don Bosco in Surabaya, Indonesië. Aanleiding hiervoor was het verblijf van zijn vader in dit weeshuis tijdens zijn jeugd. Regelmatig wordt het ingezamelde geld persoonlijk door de familie Rüben of een afgevaardigde naar het weeshuis gebracht. Het geld is met name bestemd voor onderwijs. 

In 2014 is dit project gefuseerd met stichting Pertolongan. Deze stichting is in 2003 opgericht door Ruud Greve, klant van het eerste uur van Sportinstituut Goederaad (het huidige Goederaad Sport). Stichting Pertolongan steunt diverse goede doelen in Indonesië, zie www.pertolongan.nl. Onder ‘Projecten, ondersteuning tehuizen’ is de informatie te vinden over weeshuis Don Bosco. 

Verschillende mogelijkheden om het weeshuis te steunen

Mondkapje: wij verkopen mondkapjes van Goederaad Sport voor € 5,- per stuk. Hiervan gaat € 1,- naar het weeshuis. De mondkapjes zijn verkrijgbaar in de maten Small, Medium en Large.

Percy de paarse draak: een leuk initiatief waar u en uw (klein)kinderen zelf ook plezier van zullen hebben, is het kinderboek ‘Percy de paarse draak’. Het boek is geïnspireerd op Percy Rüben en geschreven door Josien Niestern met illustraties van haar dochter, Yvette Grootjans. Beiden zijn judoka’s van Goederaad Sport en hebben Percy het boek gegeven voor zijn 50ste verjaardag. Percy biedt het boek te koop aan, om hiermee geld in te zamelen voor weeshuis Don Bosco.

Het boek is verkrijgbaar bij Goederaad Sport en kost € 9,- (alleen contante verkoop). Meer geven mag natuurlijk ook! 

Tweedehands judopakken: wij hebben tweedehands judopakken te koop. De opbrengst van de verkoop is voor het weeshuis. De prijs bepaalt u zelf!

Een andere manier om het weeshuis te steunen, is door een donatie:

  • Contant geld kunt u aan de balie van Goederaad Sport persoonlijk in de hiervoor bestemde collectebus doen. 
  • Geld overmaken via de bank kan ook, namelijk op IBAN: NL34 ABNA 0484 620 193 ten name van Stichting Pertolongan onder vermelding van “bestemmingsdonatie Don Bosco Surabaya”. 

Namens de kinderen van weeshuis Don Bosco bedankt voor uw hulp!

Bezoek Percy aan Don Bosco in juli 2023

Percy is terug uit Indonesië. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad en is natuurlijk langs geweest in weeshuis Don Bosco in Surabaya. De laatste keer dat hij er was, was in 2019. Er is wel wat veranderd. Pater Louike die het weeshuis meer dan zestig jaar heeft geleid, is overleden. Zijn goede werk is overgenomen door zuster Victorin. Aan haar heeft Percy een symbolische cheque van 50 miljoen Indonesische Rupiah, oftewel € 3.000,00, overhandigd. Dit geld is bijeengebracht door de sporters van Goederaad Sport. Er zit zelfs nog meer in het potje, maar dat bewaren we voor volgend jaar. We proberen namelijk ieder jaar ongeveer hetzelfde bedrag te doneren.

Zuster Victorin was erg blij met het bezoek van Percy en de donatie. Zij heeft Percy de boeken laten zien met de overzichten van inkomsten en uitgaven. Het geld wordt goed besteed aan onderwijs, leermiddelen, voedsel en onderhoud van de gebouwen. Percy heeft ook een persoonlijke rondleiding van haar gekregen en was erg onder de indruk van het weeshuis en zijn bewoners. Momenteel wonen er 60 kinderen in het weeshuis in de leeftijd van 0 tot en met 16 jaar. De kinderen zijn blij met de hulp die ze krijgen van de begeleiders in het weeshuis. De kinderen slapen en eten er en bovendien heeft het weeshuis een eigen school voor de kinderen tot 6 jaar. Ook is er een kerkje, een keuken, een naaikamer, een toneelzaal en een kinderspeeltuin. Het weeshuis krijgt gelukkig ook steun van de Indonesiërs uit de omgeving (bijvoorbeeld voedsel), maar niet van de overheid.  Het geld dat de sporters van Goederaad Sport hebben gedoneerd komt dan ook zeker zeer goed terecht. Nogmaals hartelijk dank, ook namens de leiding en de kinderen van het weeshuis.

Bezoek Percy aan Don Bosco augustus 2019

Percy heeft tijdens zijn vakantie in Indonesië in augustus 2019 een bezoek gebracht aan het weeshuis in Surabaya. Tijdens zijn bezoek heeft Percy een (symbolische) cheque overhandigd van 50 miljoen Indonesische Rupiah, dat is ruim € 3.000,-. Dit enorme bedrag kon worden gedoneerd dankzij de gulle bijdragen van de klanten van Sportinstituut Goederaad.

Percy is tijdens zijn bezoek rondgeleid door frater Louike die het weeshuis al meer dan 60 jaar leidt. Hij vertelde dat er momenteel 50 kinderen in het weeshuis wonen in de leeftijd van 0 tot en met 16 jaar. Weeshuis Don Bosco heeft een eigen school voor de kinderen tot 6 jaar, slaapplaatsen, een eetzaal, een kerkje, een keuken, een naaikamer, een toneelzaal en een kinderspeeltuin. Het weeshuis krijgt weliswaar steun van de Indonesiërs uit de omgeving (bijvoorbeeld voedsel), maar niet van de overheid.  Deze fantastische donatie komt dan ook zeer goed terecht.

Onder de volgende link vind u de bedankbrief die wij hebben ontvangen:

Hieronder ziet u enkele foto’s van het bezoek.

Bezoek aan Don Bosco november 2017

In november 2017 heeft weer een afgevaardigde van de stichting Pertolangan het weeshuis bezocht. Mede dankzij de donaties van de klanten van Sportinstituut Goederaad kon dit jaar een cheque van € 1.000,- worden overhandigd! Hieronder ziet u enkele foto’s van dit bezoek.

Bezoek aan Don Bosco oktober 2016

In oktober 2016 heeft een afvaardiging van de stichting Pertolongan weer een bezoek gebracht aan weeshuis Don Bosco. Deze keer kon een cheque van € 500,- worden overhandigd. Het grootste deel hiervan is gedoneerd door klanten van Sportinstituut Goederaad! Hartelijk dank daarvoor, vooral ook namens de kinderen in het weeshuis.

Onder de volgende link vind u de bedankbrief voor deze donatie:

Verslag bezoek aan Weeshuis Don Bosco, oktober 2015

In oktober 2015 zijn Marlies Greve, dochter van de hierboven genoemde Ruud Greve, en John van der Zalm twee weken in Indonesië geweest om diverse projecten van de Stichting Pertolongan te bezoeken. Eén van die projecten is het Weeshuis Don Bosco waar zij het geld dat is bijeengebracht door de klanten van Sportinstituut Goederaad, hebben overhandigd. Het bedrag dat kon worden gedoneerd was maar liefst € 4.800,-, bestaande uit € 4.000,- voor het weeshuis en € 800,- (van de familie Rüben) voor de medewerkers. Met dit enorme bedrag kunnen veel goede dingen worden gedaan ten behoeve van de kinderen die in het weeshuis verblijven.

Marlies en John zijn tijdens hun bezoek aan het weeshuis rondgeleid door frater Louike. Deze frater is een Nederlander die al bijna zestig jaar het weeshuis leidt. Tijdens de rondleiding vertelde frater Louike dat er op dit moment 85 kinderen in het weeshuis wonen, voornamelijk jongens. Meisjes gaan na hun zesde jaar naar een ander tehuis. De kinderen worden er goed verzorgd. Bovendien wordt veel geïnvesteerd in hun opleiding.

Voor het volledige reisverslag:

Bedankbrief

Wij hebben een uitvoerige bedankbrief d.d. 25 november 2015 ontvangen met foto’s van de activiteiten van de kinderen in het weeshuis.

Voor de volledige brief: